Hvor vil du hen?
Loading
Hvornår vil du afsted?
Hvor mange personer?
 
Voksne
Børn
Flere søgemuligheder
0
Henter indhold

Aquitaine er Frankrigs tredjestørste og sydvestligste region, og den strækker sig fra Gironde-flodens udmunding nord for Bordeaux langs hele Atlanterhavskysten ned til Spanien, hvorfra den går ind i landet og omfatter en stor del af Pyrenæerne. Nord for bjergene ligger det frugtbare vin- og landbrugsland, hvor nogle af Frankrigs mest kendte vine og delikatesser produceres.

Aquitaine består af fem departementer: Gironde (nordligst ud mod Atlanterhavet), Dordogne (nordligst ind i landet), Lot-et-Garonne (inde i midten), Landes (Atlanterhavskyst, natur, landbrug) og Pyrénées Atlantiques (sydligste del af atlanterhavskysten og Pyrenæerne).

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhône-Alpes Kort over Frankrig

Aquitaine er så mange forskellige ting på én gang, at det kan være svært at sammenfatte regionens højdepunkter, måske man bare skal nøjes med at sige, at regionen rummer mange af Frankrigs skatte, og at der helt sikkert er noget for enhver smag, hvad enten man er til vin og delikatesser eller mere fokuserer på naturoplevelser og en aktiv ferie.

Byer

Fra Bordeaux til Biarritz
De vigtigste byer i regionen Aquitaine spænder fra réelle storbyer som Bordeaux med alt hvad der hører sig til til små vinbyer som St.Émilion og kendte badebyer som Biarritz.

Bordeaux er hovedbyen i regionen, og er Frankrigs sjettestørste by. Byens centrale beliggenhed tæt på både havet og floderne Garonne og Gironde har i tidligere tider gjort den til et vigtigt knudepunkt for handel og transport. I nyere tid har en stor modernisering af byen fundet sted, dette har blandt andet betydet en genindførelse af sporvogne i byens centrum samt bedre og mere sikre veje for cyklister. Bordeaux’ bydel ”Port de la Lune” er i 2007 blevet udnævnt som bevaringsværdig verdensarv af UNESCO og er et besøg værd for de fine gamle bygninger.
Omkring Bordeaux ligger der industri af forskellig art, bl.a. Michelin, delproduktion til Airbus A380 samt Frankrigs næststørste rumfarts-station.

Bayonne er hovedbyen i den sydvestligste del af regionen. Her kan man se rester af den gamle bymur og mange bygningsværker, som kan dateres helt tilbage til middelalderen. Bayonne er også kendt for at være den ældste tyrefægter-by i hele Frankrig med arenaer, som kan rumme helt op til 10.000 gæster.

Pau ligger inde i landet, ca 100 km. fra Atlanterhavet og er næst efter Bordeaux den vigtigste by i regionen økonomisk set . Her er en spektakulær udsigt til Pyrenæerne, og Pau er en livlig kulturby med et utal af årligt tilbagevendende festivaler. Desuden er Pau usædvanligt veludstyret med store sportsanlæg, bl.a. har de Frankrigs største anlæg for den baskiske sport Le Pelote Basque, Sydvestfrankrigs største klatreanlæg, et stort anlæg for hestesport samt Frankrigs ældste golfbane, oprindeligt anlagt af skotter i 1856 for bare at nævne nogle få af dem. Pau har altid profileret sig som en aktiv sportsby og har blandt mange andre været værtsby for Tour de France og Davis Cup.

Biarritz ligger kun 18 km fra Spanien, og er kendt som det sydvestlige Frankrigs svar på Nice, Cannes og St. Tropez. Byens ry som badeby og sommerdestination tog for alvor fart, da Napoleon III’s hustru Kejserinde Eugenie i 1854 lod opføre et palads tæt på stranden og flyttede dertil med hele sit følge. Efterfølgende ferierede også den engelske og spanske kongefamilie her, hvilket bidrog til at give byen sit eksklusive renommé. I nyere tid har Biarritz udviklet sig til at være en af de vigtiste surf-byer på Atlanterhavskysten og her afholdes årligt adskillige vigtige konkurrencer inden for surf-sporten. Surfermiljøet har bidraget til at Biarritz i dag fremstår som en nutidig og moderne feriedestination for de mange besøgende. Ud over de verdenskendte strande kan Biarritz byde på et stort akvarium, to store kasinoer og nogle få historiske bygninger som f.eks Kejserindens kapel ”la Chapelle impériale”, der bør besøges for de smukke loftsdekorationer.

Historie

I regionen Aquitaine finder man nogle af Europas ældste vidnesbyrd om tidligere tiders kultur. I 1868 fandt man nemlig i Dordogne adskillige skeletter af hvad der skulle vise sig at være Cro-Magnon folk, som levede i området for omkring 40.000 år siden! I dag kan man besøge flere grotter med imponerende vægmalerier i Lascaux og Eyziers-de-Tayac.

Meget senere, i år 56 f.kr., var Aquitaine en del af romerriget og adskillige levn fra den periode kan også ses den dag i dag. Senere endnu gennemgår området en omskiftelig tid som dele af andre riger og som selvstændigt kongedømme, men i 1360 overtager englænderne herredømmet over området, og derpå følger 100-års krigen. I 1453 fik Frankrig igen magten over Bordeaux, og hele området har været fransk lige siden. Både under krigen i 1914 og i 1940 flygtede regeringen fra Paris til Bordeaux.

En vigtig brik i regionens historie er Baskerlandet. Baskerlandet er en samlet betegnelse for området vest for Pyrenæerne, ud til Atlanterhavet og et godt stykke ind i Spanien. Den franske del af Baskerlandet udgør kun 15 % af Baskerlandets samlede område og kun 10% af befolkningen, som er på i alt ca.3 mio. indbyggere. Baskerne har siden 1643 ønsket en selvstændig stat og har da også eget flag, sprog og kultur. Over alt i Aquitaine fra Bayonne og sydpå ser man adskillige henvisninger til basker-kulturen. Det baskiske flag vajer mange steder – det kan kendes på, at det er rødt med et hvidt kors, præcis som Dannebrog, men desuden har det et grønt kryds. Desuden vil man bemærke at flere og flere stednavne skrives på både fransk og baskisk, jo længere sydpå man bevæger sig. Baskisk udmærker sig ved et utroligt højt antal konsonanter og en udbredt brug af x’er og q’er, så man er slet ikke i tvivl, når man støder på det. Den baskiske nationalsport Le Pelote Basque spilles i hele området, og kan sammenlignes med en slags baseball.

Sol & Strand

Aquitaines kystlinje strækker sig langs Atlanterhavet, og her er derfor rig mulighed for at nyde sol og strand. Kysten skifter imellem lange, brede sandstrande og mere klippefyldte områder med små vige og bugter. Naturligvis samles mange turister og lokale på de store sandstrande, hvor der også nogle steder er mulighed for at leje solstole og parasoller – dog slet ikke i samme udstrækning som på Côte d’Azur, hvor det ind i mellem kan være svært at se sandet for bare stole.

Atlanterhavet kan være voldsomt, og man gør derfor klogt i at følge rådene fra de lokale eller i at bade fra en strand med livredder. Vind og strøm kan ændre sig hurtigt, der er store forskelle på høj- og lavvande, og farlige hestehuller med kraftig strøm kan dannes på kort tid. Langs kysterne er der et velfungerende system med yderst kompetente livreddere, som holder øje med de badende og løbende sørger for at der flages i overensstemmelse med de lokale forhold. Hvis man gerne vil holde sig til disse strande, skal man gå efter de trekantede rød- og sortstribede skilte, som signalerer, at der her er tale om en overvåget strand (Plage surveillée).

Surfermiljøet er udbredt i den sydligste del af regionen, hvor vindforholdene gør det optimalt at surfe på bølgerne. I Hendaye og Hossegor nord for Biarritz føler man sig hensat til Californien med de store klitter og unge surfere alle vegne. Der udbydes surf-kurser mange steder, og har man mere lyst til at dyrke anden vandsport, er det selvfølgelig også muligt.

Naturoplevelser

I Aquitaine er mulighederne for fantastiske naturoplevelser mere end almindeligt gode.

Atlanterhavet er i sig selv overvældende og langs hele Atlanterhavskysten kan havets kræfter mærkes og alt efter temperament nydes eller betragtes på afstand.

Pyrenæerne dominerer den sydlige del af regionen, og her kan man trekke, klatre eller bare nyde den smukke udsigt med en picnic i det grønne. Man kan også vælge at følge Pilgrimsruten på en enkelt dagstur eller på en længere strækning.

I det smukke grønne og flade landskab i Landes er det oplagt at cykle imens man ser på køer og vinmarker.

Mad & vin

Lyder navne som Saint Émilion, Château Margaux og Château Lafite Rothschild som sød musik i dine ører er det ikke så underligt. I Aquitaine produceres nogle af Frankrigs mest kendte vine, og der er rig mulighed for at besøge vinproducenter og nogle af de mange smukke, gamle vinslotte med udsøgt beliggenhed særligt i den nordligste del af regionen omkring Bordeaux og Gironde-floden.

Bordeaux betragtes af mange som vinproduktionens hovedstad, man har siden 1855 arbejdet med klassificeringssystemet Classement des vins de Bordeaux – Systemet har kritikere, men er dog stadig virksomt. I dag er vinproduktionen i Bordeaux presset af konkurrence fra mange sider og antallet af vinproducenter i området er stærkt faldende. Dette ændrer dog ikke på at Bordeaux-vinene er verdenskendte. I Aquitaine produceres også andre kendte drikkevarer nemlig Pastis (Ricard, Marie Brizard) og Armagnac.

Der er for øvrigt en evig konflikt imellem regionerne Alsace og Aquitaine om hvem der ”opfandt” foie gras, men lad os her nøjes med at nævne, at der produceres rigtig meget af det i Aquitaine, som retfærdigvis også er en meget større region end Alsace. Oprindeligt var det dog de gamle Egyptere, der fandt på at opfede gæs og ænder for siden at spise de opsvulmede levere som en delikatesse.

Aquitaine er også kendt for alle sine lækkerier i form af østers (fra Arcachon) og alt godt fra havet, foie gras (Périgord), røget andebryst, trøfler (Périgord), nødder, æbler (les Landes), skinke (Bayonne), AOC-oste, svesker (Agen). Dog kommer Sauce Béarnaise IKKE fra Béarn i Landes, selv om navnet så kraftigt antyder det. Bearnaisesaucen er opfundet i Paris af en kok, som oprindeligt stammede fra Béarn.
Mange steder kan man følge en lille rute igennem landskabet, som har taget navn efter karakteristiske fødevarer, som produceres i området, og tit kan producenterne besøges og man kan smage på varerne, præcis som man kender det fra vinruterne rundt omkring i landet.

Jo længere sydpå man bevæger sig, jo mere mærkes indflydelsen fra Baskerlandet også på menuen, her benyttes for eksempel Piment d'Espelette, stærke tørrede chili fra byen Espelette i Pyrenæerne. For eksempel er en ret som La Piperade – en slags ratatouille baseret på tomater, grøntsager og chili, både milde grønne og stærke røde (piment d’Espelette), ret udbredt. Den spises med skinke (fra Bayonne) og brød.

 
 

Anbefalinger til dig

Les Domaines de Saint Endreol

La Motte, Provence-Alpes-Côte d'Azur

Les villas du Clos des Oliviers

Vidauban, Provence-Alpes-Côte d'Azur

Les Villas de Saint Endreol

La Motte, Provence-Alpes-Côte d'Azur

Populært i Aquitaine

search map