Hvor vil du hen?
Loading
Hvornår vil du afsted?
Hvor mange personer?
 
Voksne
Børn
Flere søgemuligheder
0
Henter indhold

Allerede i begyndelsen af 1900-tallet kan man - i anerkendte leksika - læse, at Bretagne "er stærkt besøgt af Turister". Dette er skrevet før Den Store Krig, hvor man var vant til et helt anerledes beskedent niveau for turismen, end vi er i dag. Det er nok de færreste, der vil finde Bretagne specielt overrendt, selvom mange besøgende da har fundet frem til den smukke natur, de mange spændende byer og den pragtfulde gastronomi!

Bretagne er med sine små 34000 km² ikke stort, men hvis du prøver at køre gennem denne region langs kysten, vil den føles yderst langstrukken. Der er nemlig ikke mange kilometer ad lige kyststrækning i Bretagne, den minder mere om et stykke grundigt sammenkrøllet papir! Denne geografi har gjort, at her er opstået mange naturlige havne, og derfor har skibsfart og fiskeri også til alle tider været væsentlige erhverv i Bretagne. Det frodige indland gør også, at landbruget har en fremtrædende plads i økonomien, naturligvis godt suppleret af turismen.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhône-Alpes Kort over Frankrig

Afvekslende og varieret må være de ord, der bedst beskriver den bretonske natur, for den går fra kystens blanding af dejlige sandstrande og dybe klippefyldte bugter over moser, floddale og sletter til granitbjergene i baglandet.

Byer

Bretagnes hovedstad er Rennes, og det siger noget om, hvor spredt den franske befolkning er over landet, at den er Frankrigs 11. største by, men dog kun har lidt over 200.000 indbyggere.

Rennes historie går tilbage til tiden før den romerske invasion i århundredet før Kristi fødsel, da den hed Condate. Man kan stadig se levn fra den romerske periode i byen, som også er rig på minder om senere tider - ikke mindst den statelige parlamentsbygning fra 1600-tallet, hvis stil minder om Louvre i Paris.

Ingen besøgende i Bretagne bør snyde sig selv for en tur til Nantes, der ligger så smukt ved Loire-floden, og hvis historiske centrum er betagende og malerisk. Gå ikke glip af borgen fra 1200-tallet, Château des ducs de Bretagne, der er en oplevelse for både børn og voksne.

Men der er så mange spændende byer i Bretagne. Quimper, Brest, St. Malo, Vannes og mange mange flere, at det rækker til adskillige ferier.

Historie

I oldtiden hed Bretagne Armorica, det var på Asterix' tid (for den lille gæve gallerby ligger jo netop i Bretagne!). Siden invaderes landet af mange britiske keltere, og derved opstod navnet Bretagne, eller Britania minor eller cismarina, altså det lille "England" eller "England på den anden side af havet".

Bretagne var en overgang underlagt vikingerne fra Normandiet, og siden levede området i århundreder midt i den gamle strid mellem England og Frankrig, hvor diverse franske hertugdømmer og grevskaber ikke nødvendigvis var på den franske konges side. Som så mange andre franske landsdele var Bretagne også præget af stærk modstand mod det parisiske regime under revolutionsårene i slutningen af 1700-tallet, og den dag i dag skal man være forsigtig med at slå bretonerne i hartkorn med resten af Frankrig. Som korsikanerne er de nemlig meget bevidste om deres kulturs særpræg.

Overalt hvor du kommer frem i Bretagne, vil du se deres sort-hvide nationalflag. Hvis du blot kan en smule fransk, vil du også snart lægge mærke til, hvor besynderlige mange efternavne er, da de slet ikke minder om fransk med deres hårde lyd og mange k'er. Desuden er bynavnene skrevet på to sprog, således at fx Rennes også heddder Roazhon. Dette skyldes, at man i Bretagne har sit eget sprog, som ikke er af latinsk oprindelse, men af keltisk!

Sol & Strand

Bretagne har en lang og særdeles varieret kyststrækning, som på ingen måder minder om Rivieraens lange lige sandstrande.

Der findes masser af fremragende badestrande med det skønneste sand i Bretagne, men mange steder finder du også klippefulde områder med mange dybe bugter. Disse forskelligheder gør badeferien her til en langt større naturoplevelse, end man oplever så mange andre steder.

Naturoplevelser

Bretagne har i sandhed en afvekslende natur, der går fra høje grantibjerge i indlandet over moser, skove og enge til den lange kyststrækning, hvis blanding af sandstrande og klippefulde bugter gør den idéel til både badeferie med børnene og aktiv ferie med dykning, windsurfing og diverse andre vandsportsaktiviteter.

Indlandet giver med sine skove, bakker og bjerge rig mulighed for aktiviteter som cykelture, vandring, golf eller så uendelig meget andet.

Mad & vin

Hvis du spørger en franskmand om bretonsk gastronomi, vil ni ud af ti formodentlig svare "pandekager", eller nok nærmere crêpes, som det hedder på fransk. Er man fra Bretagne vil man kalde dem krampouezh, men det er dybest set det samme. Bretagne er nemlig berømt i resten af Frankrig som stedet, hvorfra de bedste pandekager kommer. Men man kommer heller ikke uden om de bretonske østers eller hummer armoricaine, der også lyder det bretonske oldtidsnavn Armorica.

Nu om dage er der jo snart ingen grænser for, hvor man laver vin, og ingen ved, hvilke potentialer der ligger gemt i fremtidige klimaforandringer, men oprigtigt talt så er der mange vinproducerende områder, hvor man hellere skulle bruge sin energi på andre afgrøder end druer! Vi kan derfor heller ikke udelukke, at der laves vin i Bretagne, men den er ikke værd at bruge for megen tid eller tekst på (Muscadeten fra Nantes er da meget god, men...).

Brug hellere din tid og opmærksomhed på velsmagende cider, vis stolte tradition (og evige kappestrid) Bretagne deler med nabo-regionen Normandiet. Denne gærede æblesaft findes i mange kvaliteter - fra den helt tørre til den hvinende søde. Har du kun nået at stifte bekendskab med cider købt i Skandinavien (fra diverse øl- og sodavandsproducenter), vil du få dig noget af en overraskelse, når du smager den bretonske cider. Det er nemlig noget helt andet! I Normandiet distillerer man cideren til calvados, som mange af os kender, men hvem har prøvet bretonsk lambig eller gwechall? Det lyder anderledes, men smagen er nu nogenlunde den samme...

 
 
search map