Hvor vil du hen?
Loading
Hvornår vil du afsted?
Hvor mange personer?
 
Voksne
Børn
Flere søgemuligheder
0
Henter indhold

Paris, kærlighedens by, byernes by, Paname… Kært barn har mange navne! Frankrigs hovedstad menes at være den mest besøgte by i verden, og har man været i Paris, ved man hvorfor.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhône-Alpes Kort over Frankrig

Den emmer af stemning i de små snævre gader, stråler af overdådig luksus på de store boulevarder, skiller sig ud med de skæve butikker i Marais. Over alt er der storslåede monumenter og flot arkitektur, hyggelige fortovscaféer og lækre restauranter, og historien er nærværende til stede og vidner om tidernes gang. Paris er verdens hovedstad for mode, luksus, gastronomi og romantik… Der er mange ting at se, og man må plukke ud af det overflødighedshorn af tilbud, Paris byder på, hvis man kun har en forlænget weekend eller en uge til rådighed.

Paris’ vartegn er Eiffeltårnet, det rejser sig op over hustagene og kan ses fra mange af de steder man går rundt. Men Paris er meget andet end Eiffeltårnet. Midt igennem Paris går en akse med byens kendte monumenter fra den nye triumfbue, til den gamle triumfbue ned ad Champs-Elysées til Concordepladsen, gennem Tuileriehaven til Louvre med glaspyramiden i midten og videre hen til rådhuset (Hôtel de Ville) og Bastillepladsen. Man kan få en rigtig fin gåtur ud af det, hvis man starter på Champs-Elysées ved Napoleons triumfbue og fortsætter ned mod Concordepladsen og videre ud mod Bastillepladsen. Glem ikke alle de spændende museer og de utallige udstillinger, der arrangeres. Man bør også for arkitekturens skyld aflægge nogle af de mange kirker og katedraler et besøg.

Kvarterer i Paris

Paris er administrativt inddelt i 20 arrondissementer, mange af kvartererne deler sig over flere arrondissementer.

Le Marais
Marais-kvarteret strækker sig over det 3. og 4. arrondissement på den højre side af Seinen. Kvarteret er et gammelt sumpområde og dets historie går tilbage til det 12. århundrede, hvor Tempelridder-ordenen anlagde deres kirke her (selvsagt i Rue du Temple). I det 17. århundrede blev Place des Vosges opført og kvarteret blev opholdssted for den parisiske adel. Der bliver bygget flere mondæne boliger (Hôtels), hvor mange eksisterer den dag i dag. Efter den franske revolution i 1789 blev adelen jaget ud af Marais, og kvarteret blev bosat af håndværkere og arbejdere, som nu boede i de gamle Hôtels og indrettede værksteder i baggårdene. Under Paris’ store ombygning i det 19. århundrede forblev Marais stort set uberørt og bibeholdt sine snævre gader og mange af de gamle bygninger, som stadig kan nydes i dag. Kvarteret er i dag et sammensurium af kuriøse butikker og caféer, og samlingssted for flere communities: jøderne omkring Rue des Rosiers og Rue Pavée, de homoseksuelle omkring Rue des Archives, Rue Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie og Rue du Temple.

Les Halles
Hallerne finder man i det 1. arrondissement lige midt i Paris. Hallerne var oprindeligt et engroshandelssted for grøntsager og kød, og har helt tilbage til 1100-tallet haft torvehandel. I 1969 var trafikken blevet for voldsom gennem centrum af Paris, og engroshandlen blev flyttet til de sydlige forstæder. Hallerne blev revet ned, og der blev anlagt en park og et stort underjordisk butikscenter i flere plan. Hvis man ikke får nok af butikkerne i hallerne, er der også gode shoppemuligheder i området omkring hallerne. Centre Pompidou, springvandet på Place Igor Stravinsky og Saint-Eustache er bare nogle af de ting man kan se i kvarteret.

Montmartre
I lang tid var Montmartre en landsby uden for Paris. Men med udvidelsen af Paris er det blevet en del af byen, og ligger i udkanten af Paris i det 18. arrondissement på en bakke med en fantastisk udsigt over byernes by. Kvarteret var i det 19. og 20. århundrede det fortrukne sted for kunstmalere som Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Salvador Dali og Picasso. De havde deres daglige gang på Place du Tertre, som turister i dag valfarter til for indsnuse stemningen af fordums tid og for at møde portrætmalere, karikaturtegnere og andre kunstnere svinge malerpenslen og måske købe deres kunst. Montmartre var en religiøs højborg, hvilket bl.a. kan ses med tilstedeværelsen af de mange kirker: Sacré-Coeur, Saint-Pierre og Saint-Jean de Montmartre. Montmartre har som kontrast til sin religiøse side en del musiksteder, teatre og kabaretter, hvor den mest kendte er Moulin Rouge. Bevæger man sig lidt væk fra selve bakken med Sacré-Coeur finder man en masse hyggelige caféer og kan gå på opdagelse på det charmerende Montmartre, som man ser i filmen Amélie i rue Lepic og rue des 3 Frères. Derudover kan man se vinmarken på bagsiden af bakken. Ca. 1,5 km nord for Montmartre ligger et af de ældste loppemarkeder i Paris Le Marché aux Puces St-Ouende – Porte de Clignancourt, det er det største i Paris og samtidig det mest besøgte.

Trocadéro, Chaillot kvarteret
Dette sydvestlige kvarter i det 16. arrondissement er et af de dyreste i Paris og fyldt med mondæne bygninger og lejlighedskomplekser. Af selv samme grund skal man ikke forvente at opleve det hyggelige, typiske parisiske hverdagsliv i dette kvarter. Derimod kan man besøge en del museer og tage en tur i Eiffeltårnet, som blev opført til verdensudstillingen i Paris i 1889. Fra 1960 begyndte det at blive en populær turistattraktion og besøges i dag årligt af syv millioner gæster. I alt har der været seks verdensudstillinger i Paris, og de er alle blevet afholdt i Chaillot kvarteret.

Latinerkvarteret
Le quatier latin – latinerkvarteret – er oprindeligt en parisisk term, der angiver universitetskvarteret, for dér foregik undervisningen på latin. I Paris ligger latinerkvarteret i det 5. og 6. arrondissement med Sorbonne universitetet i centrum. Kvarteret er den dag i dag stadig præget af at være studenterkvarter med fakulteter under Sorbonne og videregående uddannelser men også med gymnasier og folkeskoler. Latinerkvarteret har stemning og atmosfære i de små snævre gader spækket med restauranter i den billige ende. Her er meget turistet, men kan man klare det, er her skønt og charmerende. I den pittoreske brostensbelagte rue Mouffetard finder man en af de ældste gader i Paris, som er velbesøgt pga. de mange restauranter. Bevæger man sig lidt væk fra de snævre gader, kan man gå en tur i den smukke Luxembourg-have med det flotte palads eller gå i botanisk have – Jardin des Plantes.

Les Champs-Elysées
Med triumfbuen mod den vestlige ende og Concordepladsen i den østlige ende er Les Champs-Elysées i det 8. arrondissement en af de smukkeste avenuer i Paris. Gaden ved de elysæiske marker var oprindeligt et ubeboet sumpområde, men i starten af det 17. århundrede besluttede den franske dronning Marie de Médicis at få anlagt en lang allé bevokset med træer. I dag er det sted for dyre butikker og restauranter.

Opera-kvarteret
Kvarteret strækker sig over både det 1., 2. og 9. arrondissement og har som centrum den kendte Opéra National de Paris. Her er storladne og mondæne pladser og bygninger som Place Vendôme, Place de l’Opéra og Palais Royal. Gode shoppemuligheder på rue St-Honoré og Boulevard Haussmann med Les Grands Magasins som Printemps og Galeries Lafayette. Ikke langt fra Operaen ligger Tuileries-haven og Louvre-museet, verdens største kunstmuseum.

Bastille-pladsen
I det 12. arrondissement finder man et af de store symbolske steder for den franske revolution. På Bastille-pladsen lå i gamle dage en frygtet borg, der virkede som et fængsel, der blev stormet den 14. juli 1789. En begivenhed der udløste den franske revolution. På pladsen finder man i dag en rundkørsel, hvor juli-søjlen står i midten. Den blev indviet i 1848 og er et monument til minde om dem, der mistede livet under revolutionerne i 1830 og 1848. På pladsen er der i brostenene lavet mønstre efter, hvor borgen lå. Her ligger også bastille-operaen, der åbnede i 1989 for at markere 200 dagen for den franske revolution.

Saint-Germain-des-Prés
Endnu et chikt kvarter i Paris hedder Saint-Germain-des-Prés. Det ligger i det 6. arrondissement tæt på latinerkvarteret og Luxembourg-haven. Dette kvarter blev efter 2. verdenskrig højborg for de franske og internationale intellektuelle og kulturpersonligheder som filosofer, forfattere, skuespillere og musikere. I dag er kvarteret mindre prestigiøst end tidligere, men man kan stadig være heldig at rende ind i kunstnere fra ind- og udland på Les Deux Magots og Café de Flore. Gastronomisk byder kvarteret på hyggelige bistroer og caféer.

Montparnasse
Et sydligt kvarter i det 6. og 14 arrondissement. Kvarteret har skyskraberen Tour Montparnasse (Montparnassetårnet) som vartegn. Her ligger en af de kendte restauranter i Paris, La Coupole, som har eksisteret siden 1927, hvilket indretningen bevidner. I kvarteret ligger Montparnasse-kirkegården, hvor folk som Serge Gainsbourg, Charles Baudelaire, Simone de Beauvoir og Jean-Paul Sartre ligger begravet. Ikke langt fra kirkegården ligger katakomberne som er en omfattende begravelsesplads indrettet i gangene af et nedlagt kalkstenbrud. 1,7 km af de i alt 300 km gange er tilgængelige for turister. Syd for Montparnasse ligger et af de mest charmerende loppemarkeder i Paris ved Porte de Vanves.

Île Saint-Louis – Île de la Cité
I midten af Seinen og Paris i det 1. og 4. arrondissement ligger de to øer île Saint Louis og île de la Cité. Det er omkring disse to øer, at det oprindelige Paris voksede ud fra, og de har deres oprindelse helt tilbage til romerriget. Øerne er knyttet til resten af Paris i form af broer, hvor Le Pont Neuf er den ældste. Île Saint-Louis er kendetegnet ved sine smalle ensrettede gader og sin charmerende lille park på østsiden med nedgang til Seinens bred. På île de la Cité ligger den mest kendte kirke i Paris; Nôtre-Dame der blev opført mellem 1163-1345. Kirken er et eksempel på fransk gotik, og kaldes den smukkeste gotiske kirke i verden. På den nordlige side af øen ligger La Conciergerie, der er en del af det stadig fungerende justitspalæ. I conciergeriet sad hundredvis af fanger fængslet under den franske revolution for at komme under guillotinens skarpe kniv og få hovedet hugget af, som det bl.a. skete for Marie Antoinette.

Champs-de-Mars – Les Invalides
I det 7. arrondissement ligger to store parker, som er et besøg værd i byernes by: Champs-de-Mars med Eiffeltårnet i den ene ende og Esplanade des Invalides med Invalidekirken og dens guldkuppel, hvor Napoleon I ligger begravet. I området finder man desuden Nationalforsamlingen (L’Assemblée National) og Musée d’Orsay med den store samling af især impressionistisk malerkunst.

 
 

Populært i Île-de-France

search map