Hvor vil du hen?
Loading
Hvornår vil du afsted?
Hvor mange personer?
 
Voksne
Børn
Flere søgemuligheder
0
Henter indhold

Regionen Midi-Pyrénées ligger centralt i Sydvestfrankrig imellem Middelhavet og Atlanterhavet og grænser sydpå op til Spanien og Pyrenæerne. Regionen er Frankrigs største – næsten på størrelse med Danmark og har over 2.5500.000 indbyggere. Her finder man alt fra den mest moderne rumforskning til århundrede gamle pilgrims-byer fra Middelalderen for ikke at tale om den spektakulære natur, som domineres af Pyrenæerne og de mange floder.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhône-Alpes Kort over Frankrig

Le Canal du Midi som forbinder Atlanterhavet med Middelhavet på tværs af Frankrig og alle de mange byer langs kanalen, er også en vigtig brik i hele det store puslespil, som denne sammensatte region udgør.

Regionen har meget at byde på, både for gæster som interesserer sig for vin og gastronomi, for naturoplevelser og for storbyliv – det eneste som ikke rigtig kan lade sig gøre, er strandliv ved havet. Til gengæld kan man sejle, fiske og bade i de mange floder på varme dage.

Byer

Toulouse – regionens største by og Frankrigs næststørste universitetsby. Toulouse er i dag centrum for fransk high-tech industri, rumfart og luftfart – byen har altid været et luftfarts-centrum, og allerede i ’20’erne fløj piloterne St. Exupérys og Mermoz's luftpost-fly ud herfra til Afrika og over Atlanten. I dag er Toulouse en livlig by og særligt i den gamle bydel La Ville Rose, som har fået sit tilnavn p.g.a. farven på murstensbygningerne, er der fart på. Men helt tilbage i
perioden fra det 10. til det 13. århundrede var Toulouse Sydfrankrigs vigtigste by og havde et kendt hof med troubadourer og poeter, hvis værker efter sigende inspirerede så store navne som Dante og Chaucer.

Tarbes – er den tredjestørste by i regionen og har omkring 50.000 indbyggere. Byen har desværre ikke så mange historiske bygninger at byde på, da den blev meget ødelagt under de religiøse krige. Det er en livlig, større by med et stort udvalg af butikker, restauranter og caféer, men rent kulturelt er der ikke så meget at komme efter her, som i så mange andre af de mere interessante byer i regionen.

Rocamadour – en middelalderlig pilgrimsby, som ligger smukt i en kløft bygget op ad bjerget ved floden Dordogne. Byen har tiltrukket pilgrimme og andre besøgende på grund af de mange historiske monumenter og Mirakler fra katedralens sorte madonna. Byens øvre del består af de historiske bygninger – klostre, kirker og kapeller og er forbundet med trapper hugget ind i klippen. Den nedre del længst nede imod floden er den moderne bydel med butikker og restauranter. Byen er det næstmest besøgte turistmål i Frankrig, kun overgået af Mont St. Michel i Normandiet… Den var tidligere et vigtigt punkt på pilgrimsruten til Santiago de Compostela i Spanien, men er nu mere blevet et turistmål i sig selv.

Lourdes – har siden 1858 været en vigtig pilgrimsby. Den 14-årige fattige Bernadette Soubrious fik 18 syn, hvor Jomfru Maria talte til hende, og blandt andet instruerede hende i, hvor hun kunne finde den hellige kilde. Man byggede et kapel, og siden udviklede Lourdes sig til at blive en hellig by og et must for pilgrimme og andre dødelige, der gerne vil helbredes af de hellige kilder på stedet. Som man nok kan tænke sig, er byen fuld af turister og pilgrimme, som vil besøge stedet, drikke af den helbredende kilde og måske tage vand med hjem derfra. Lourdes har i dag et meget stort antal hoteller og andre indkvarteringsmuligheder til rådighed og betragtes som en af Frankrigs mest besøgte byer.

Cahors – ligger ved floden Lot og var tidligere hovedbyen i Quercy (provinsen). Byen har haft en omskiftelig og lang historie som både Gallisk besættelse, romersk by, under engelsk herredømme, og universitetsby i 400 år. I dag er Cahors en typisk sydfransk mindre by med et charmerende gammelt bycentrum og en imponerende katedral fra 1119. Desuden finder man ved floden den spektakulære bro Pont Valentré fra det 14. årh. som er en meget velbevaret en af slagsen, næsten et helt fort i sig selv med vindebroer og store porte. Mange skandinaver vil desuden være bekendt med bynavnet på grund af den danske prinsgemal, som kommer herfra, og hvor det danske regentpars vinslot "Chateau de Cayx" iøvrigt ligger den dag i dag.

Albi domineres af den imponerende katedral Sainte-Cecile, som det tog 200 år at bygge. Byen har et stort og velbevaret gammelt centrum, domineret af de karakteristiske rødstensbygninger. Den verdensberømte kunstner Henri de Toulouse-Lautrec er født i Albi, og derfor er det oplagt at besøge det store museum med mere end 1000 af den populære kunstners værker, hvis man lægger vejen forbi.

Historie

Regionen Midi-Pyrénées er en administrativ enhed, som kun har eksisteret siden 1972. Til gengæld har området generelt altid været eftertragtet og har da også op igennem historien været besat af både romere, visigother, englændere, katharer og mange andre, hvis kultur har sat sit præg. Det siges, at regionen altid har været rig og smuk, men den centrale beliggenhed har nok også spillet ind.

I det 12. århundrede blev der ført blodige korstog imod Katharerne, og universitetet i Toulouse blev oprettet.

Le Canal du Midi på hele 240 km tog 14 år at bygge, men til gengæld blev den en god indtægtskilde for beboerne langs med den lange kanal, som forbinder Atlanterhav og Middelhav. Kanalen blev en vigtig transportvej, så snart den var færdigbygget i 1681, og langs kanalens bredder blomstrede velstående byer frem.

I 1920'erne kom Toulouse på verdenskortet, da byen blev centrum for moderne luftpost med bl.a.den kendte forfatter Saint-Exupéry som foregangsmand.
Under 2. Verdenskrig spillede Pyrenæerne en vigtig rolle i den franske modstandsbevægelse, og mange jøder reddede livet ved at flygte via bjergene.
I dag er regionen delt imellem moderne højteknologi, landbrugsland og turisme.

Sol & Strand

Hvis man drømmer om en ferie ved havet, skal man ikke vælge at rejse til regionen Midi-Pyrénées! Her er nemlig ingen kystlinje overhovedet.

Til gengæld er her mange floder, som man sagtens kan bade i, hvis man har mod på en lidt anderledes badeoplevelse. Fordelen ved at bade i floderne er, at her ofte er dejligt skyggefuldt og friskt, gode muligheder for at supplere badningen med en skøn picnic i det fri, og så er floderne jo ikke salte, hvilket mange vil synes er forfriskende. I mange byer er der offentlige udendørs svømmebassiner, som kan besøges.

Naturoplevelser

Midi-Pyrénées er en stor region med mange forskellige muligheder for at nyde naturen og blive fyldt op med nye indtryk.
Bjergkæden Pyrenæerne dominierer regionen og indbyder til mange forskellige aktiviteter: Man kan vandre ad de gamle pilgrimsruter, køre på mountainbike, klatre eller sågar stå på ski, hvis man lægger vejen forbi om vinteren. I de mange dale og kløfter er der også rig mulighed for at udnytte, at denne region er gennemskåret af floder på kryds og tværs - Lot, Garonne og Tarn er bare nogle af de mest kendte. På floderne er der rig mulighed for at riverrafte, sejle i kano eller kajak og for at fiske.

I de store nationalparker kan man komme helt tæt på naturen: fx i Parc National des Pyrenees, hvor man kan beundre landskabet og for alvor blive en del af det. Her er bjergtinder på helt op til 3000 m., små vandfald, hele 230 søer og uendeligt vidtstrakte skove. Desuden er her en lang række af vilde dyr bl.a. bjørne og gribbe, for slet ikke at tale om de mange sjældne og for manges vedkommende unikke plantearter, man kan være så heldig at finde netop her.

Midi-Pyrénées er også kendt for de mange huler og grotter, som ofte har gemt på store og vigtige historiske hemmeligheder. I landsbyen Padirac ligger en af de største grotter, man kan forestille sig, med hele 75 m. i højden og 35 m. i diameter. Grotten er så stor, at man kan sejle i en båd inden i den. Ud over de naturmæssige oplevelser kan man også få store historiske oplevelser ved at besøge nogle af de 3000 huler eller grotter, som i tidernes morgen har tjent som tilholdssted for mennesket. I Niaux ligger den næststørste udsmykkede grotte i Frankrig, og her kan man se mange spektakulære hulemalerier med mange år på bagen.

Mad & vin

Midi-Pyrénées er en region som er kendt for god mad og drikke. Indbyggerne siger selv, at de ved, hvordan man lever godt, og det kommer ikke bag på en, når der bliver lukket op for det regionale spisekammer, som indeholder mange verdenskendte delikatesser.

Mad

Overalt støder man på lokale produkter, som er kendt i det meste af verden. Foie gras og trøfler er nok de vigtigste, men der findes desuden også et bredt udvalg af lokale delikatesser, som er produceret med appellation d’origine contrôlée og desuden specifikke brands som gedeost fra Rocamadour, lam fra Quercy, hvidløg fra Lautrec og druer fra Moissac.
I Midi-Pyrénées er en af de mest kendte retter "cassoulet" – en sammenkogt ret med bønner, pølser og krydderurter som serveres i hele det sydvestlige Frankrig. Også "aligot" – kartoffelmos med ost, "garbure" – suppe med kål og gåse-confit samt "gâteau à la broche" – spydstegt kage er blandt de temmelig kendte retter.

I Gascogne er man kendt for alt, hvad der har med gæs at gøre – og hvis ikke der er tale om gås, så kan man være sikker på, at det er and! Her tænkes naturligvis på alle udgaver af foie gras, confit og farserede lår fra fuglene.

Den kendte blå Roquefort-ost kommer også fra denne region: Det siges, at en hyrde havde glemt sin ost i en klippesprække, og da han fandt den igen, havde den ændret både smag og udseende. Det er en unik meldug, som kun findes i Roquefort-sur-Soulzon, der giver osten den karakteristiske smag i løbet af tre måneders lagring.

Vin

Cahors: Vinmarkerne ligger på begge sider af floden Lot. Vinen er mørk, næsten sort, og i tidligere tider var det den vin, man serverede for paven i Avignon. Malbec og tannant druer giver vinene struktur, imens merlot afrunder den. Generelt vinder disse vine ved lagring.

Fronton: Vinen fra Fronton betragtes som en Toulouse-vin. Vinmarkerne tilhørte i tidligere tider riddere, som medbragte vinen helt til det hellige land. I dag er vinene kendt for at modnes hurtigt, og de drikkes derfor unge, ligesom rosévinen fra samme område.

Armagnac: Legenden siger, at Armagnac ved et tilfælde blev opfundet, fordi købmændene fra Bordeaux i 1373 blokerede havnen for alle vinene sydfra, indtil deres egne vine var solgt. For dog at få noget ud af al vinen, som allerede var produceret, fandt munkene, som dengang var vinproducenter, på at destillere vinen, og dermed opfandt de en ny klassiker. Efter destillationen fyldes den klare brændevin på træfade, hvor den får sin gyldne farve.

 
 

Anbefalinger til dig

Hotel du Poete

Fontaine de Vaucluse, Provence-Alpes-Côte d'Azur

Les villas du Clos des Oliviers

Vidauban, Provence-Alpes-Côte d'Azur

Residence Odalys Les Bastides de Grimaud

Grimaud, Provence-Alpes-Côte d'Azur

Populært i Midi-Pyrénées

Chateau de Salettes

Cahuzac sur Vère

Residence Les Gorges de la Truyere

Entraygues sur Truyere

Cuq En Terrasses

Cuq-Toulza

search map