Hvor vil du hen?
Loading
Hvornår vil du afsted?
Hvor mange personer?
 
Voksne
Børn
Flere søgemuligheder
0
Henter indhold

Rouen er den historiske hovedstad i Normandiet, og er i dag regionshovedstad i Haute-Normandie. I 1999 havde Rouen ca. 500.000 indbyggere, mens der i selve bykernen bor lidt over 100.000 mennesker. Byen er kendt for sine middelalderbygninger, bindingsværkshuse og ikke mindst for sin store katedral, Notre Dame, der blandt andet er kendt fra Monets 28 portrætter af kirken i forskelligt dagslys.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhône-Alpes Kort over Frankrig

Handelsby og kunstnerisk arnested

Rouen blev udnævnt som Normandiets hovedstad i år 911 efter at vikingen Rollo fra Faxe på Sydsjælland havde erobret Nomandiet. Inden da havde byen lidt en hård medfart på grund af vikingernes indtog ad Seinen, som løber gennem Rouen ligesom i Paris. Seinen skulle dog senere vise sig at blive en styrke for byen, da der i starten af forrige årtusinde blev udviklet et tekstilindustri i Rouen og den omkringliggende region. Indbyggerne udvilkede et navigeringsmonopol på Seinen mellem Rouen og Paris, og kunne ad denne vej eksportere vin og hvede til England. Desuden importerede de uld fra England, som de videresolgte som klæder på markederne i Champagne. Under renæssancen blev Rouen til et kunsterisk arnested takket være ærkebiskopper og finansfolks mæcenat. Kunstnere og arkitekter begyndte at udsmykke byginger, kirker og paladser.

Jeanne d'Arcs sidste dage

Under Hundredeårskrigen besatte Henrik d. 5. Rouen i 1419. Det franske kongerige trues voldsomt af det engelske, og Frankrig iværksatte derfor en hær, der med Jeanne d'Arc i spidsen, skulle tilbagevinde Frankrig. I 1429 gik hun dog mod Kong Karl 7,s ønske og skabte sin egen hær. Hun blev anholdt og solgt til englænderne og i 1431 blev hun dømt for kætteri. Retssagen blev ført i Rouen, og den 30. maj 1430 blev hun brændt på bålet på byens plads, Place du Vieux-Marché. I dag er der rejst et stort kors på det sted, hvor man mente, at bålet var anbragt. På pladsen har man desuden bygget en kirke til minde om den voldsomme begivenhed, hvor udformningen af kirkens tag er inspireret af flammer.

Rouen i dag

Rouen er i dag en af de store universitetsbyer i Frankrig, hvilket giver en helt særlig stemning. Byen har desuden bevaret mange af sine historiske bygninger, som bestemt er et besøg værd, når man er på ferie i Rouen. Heriblandt kan nævnes de smukke kirker Notre Dame, Saint-Ouen og Saint-Maclou, det imponerende ur med en mekanisme fra det 14. århundrede, justitspalæet og Jeanne d'Arc Tårnet, hvor Jeanne d'Arc sad fængslet under retssagen i 1431.
Ja, historiens vingesus er i den grad tilstede i Rouen og dens gamle bydel, og selvom byen er langt mindre hektisk end eksempelvis Paris, findes her også den mængde af spændende butikker og gode restauranter, som man forventer sig på en storbyferie.

 
 

Populært i Normandiet

search map