Hvor vil du hen?
Loading
Hvornår vil du afsted?
Hvor mange personer?
 
Voksne
Børn
Flere søgemuligheder
0
Henter indhold

Provence er sol og strand. Det er mad og vin. Det er urbant og hipt samtidig med, at der ikke er langt til den uspolerede landsby. Det tørre og på samme tid frodige landskab er leverandør af alverdens smage og dufte, som gør at folk fra alle verdenshjørner valfarter hertil for at opleve den helt særlige provencalske atmosfære. For ikke at tale om alle cyklisterne, der vil prøve (ben-) kræfter med Mont Ventoux.

Kunstnere fra hele verden har altid været tiltrukket af Provence. Cezanne, Van Gogh, Matisse, Renoir, Braque og Picasso er blot nogle af de mange, der har fundet inspiration i det berømte lys i Provence.

Hovedparten af den franske parfumeproduktion finder sted i Provence, der er så rig på aromaer og dufte af lavendler, frugttræer, krydderurter og meget meget mere.

Alsace Aquitaine Normandiet Bourgogne Bretagne Centre Val de Loire Korsika Île-de-France Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées Pays de la Loire Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte d'Azur Rhône-Alpes Kort over Frankrig

Og så er der alle festivalerne i Provence. Udover filmfestivalen i Cannes er der blandt andet teaterfestivalen i Avignon og Jazz i Antibes, samt et hav af lokale byfester til ære for blomster, vinhøsten eller bare byen i sig selv.

I Camarguen kan man opleve den særlige form for tyrefægtning kaldet Course Libre eller Course Camarguaise, der er ublodig - for tyrene i hvert fald. Her gælder det om på ganske akrobatisk vis, at snuppe en roset bundet fast mellem hornene på tyren.

Provence dækker halvdelen af Frankrigs middelhavskyst fra Rhônedalen i vest til Monaco og Italien i øst. Det nordligste Provence grænser op til de franske alper. Det er dermed et meget varieret område, der dog har en del træk til fælles.

Provence er stort og fortjener opmærksomhed i geografisk afmålte doser fra ferierejsende. I stedet for at prøve at nå det hele på en gang, anbefaler vi, at man udvælger sig et mindre område at gå i dybden med.

Byer

Den største by er Marseille, hvor man som feriegæst sagtens kan få dagene til at gå med shopping, promenade på Cornichen, caféer og restauranter. Men også den gamle havn, katedralen Notre Dame de la Garde og forsvarsværket og fængselsøen Château d’If er steder, gæster i Marseille kan finde. Marseille er Europæisk kulturhovedstad i 2013.

Nice er den næststørste by i regionen, og udmærker sig med sine mange kunstmuseer for blandt andet Marc Chagall og Henri Matisse og asiatisk kunst. Den gamle by er en hyggelig labyrint med en masse små butikker, cafeer og restauranter. Nice har en smuk og lang promenade, hvor hoteller på rad og række tilbyder udeservering med udsigt over den azurblå kyst.

Monaco og Monte Carlo ligger som et lille eksklusivt naturligt amfiteater rundt om havnen med den ene imponerende yacht efter den anden. Man kan her i sin bil køre på mange af de berømte strækninger, der udgør banen for det årlige Formel 1 Grand Prix: kasinoet, den lange tunnel og langsiden langs havnen med swimmingpoolen. Det hele emmer af internationalt jetset, og med kvadratmeterpriser på omkring 50.000 Euro er det ikke enhver beskåret at bo her.

Historie

Historisk er Provence også noget af en smeltedigel. Pavernes slot i Avignon, romernes teatre og akvædukter og havneområdet ved Marseille er alle steder, der vidner om historiens vingesus.

Mange folkeslag har været omkring Provence. Kelterne, grækerne, romerne, vikingerne, germanerne, burgunderne, italienske og franske folkeslag har alle bidraget til det Provence, der til stadighed fascinerer den historisk interesserede gæst.

Provence var i oldtiden befolket af ligurerne, men fra omkring 600 f.v.t. grundlagde grækere kolonierne Massalia (Marseille), Nikaia (Nice), Antipolis (Antibes), Athenopolis (Saint-Tropez) og Agatha (Agde).

I 125 f.v.t. følte disse kolonier sig så truede af en keltisk-ligurisk alliance, at de søgte støtte fra Rom, der slog alliancen og erobrede området, som blev indlemmet i Romerriget. Provence blev herefter præget af romersk kultur.

I løbet af 400-tallet invaderedes Provence først af visigoterne, dernæst af ostrogoterne og endelig af frankerne. I 500- og 600-tallet var området nærmest uafhængigt og allierede sig i 700-tallet med araberne, der havde kolonier langs kysten. Efter Slaget ved Poitiers i 732 indlemmedes Provence i Frankerriget. Ved delingen af riget efter Karl den Store opstod kongedømmet Provence i 855-863, kaldet det Transjuranske Burgund. Efter en række arvestridigheder proklameredes i 879 det andet kongedømme Provence. Det holdt til 934, og kom senere ind under kongedømmet Arelat eller Burgund, der i 1032 kom ind under Det Tysk-romerske Rige.

I 1125 blev Provence delt mellem Toulouse og Barcelona, og der opstod en stærk catalansk stat orienteret mod Middelhavet. Albigenserkorstoget i begyndelsen af 1200-tallet blev begyndelsen til en langvarig proces, der førte til Provences indlemmelse i Frankrig.

Karl den 1. af Anjous giftermål i 1246 med arvingen til grevskabet Provence lagde grunden til en nær tilknytning til Syditalien, der fortsatte helt frem til slutningen af 1400-tallet. I 1309 slog pavestolen sig ned i Avignon og residerede her frem til 1377.

I 1481 blev Provence endeligt indlemmet i Frankrig. 1500-tallet blev præget af religionskrigene og en stadig voksende kontrol fra centralmagtens side, der kulminerede under Ludvig 14. i anden halvdel af 1600-tallet.

Gennem hele sin historie har Provence været præget af bykultur og byerhverv på bekostning af landbruget. Fra 1900-tallet er turismen på grund af det milde klima blevet et af regionens vigtigste erhverv.

Sol & Strand

Langs hele den provencalske kyst med 300 årlige solskinsdage ligger badestederne som perler på en snor. Celebre Saint-Tropez og Antibes mellem Cannes og Nice langs den franske riviera tiltrækker badegæster fra nær og fjern.

Men det er også muligt, at finde det stille uberørte stykke strand, hvor man kan nyde freden og roen til lyden af bølgernes skvulpen. Flere steder består strandene af store flade sten (Galettes), og sandstrande skal man lede lidt efter. Dog er der ved byerne ofte mulighed for at leje udstyr som parasoller og liggestole.

Naturoplevelser

Naturen i Provence er utroligt varieret. Bjerge i øst op mod Italien, flere floder med udmundinger i deltaet omkring Camarguen, med flamingoerne, tyrene og de vilde heste.

Højlandet bag kysten, Garriguen, kan vel bedst oversættes som en form for barskt og tørt hedelandskab, der er rigt på lave bevoksninger og et hav af blomster og krydderurter.

Høje, elegante cypresser, pinjer og knudrede oliventræer. Her er kastanjer, korkeg og de store pinjetræer med deres parasolkroner. Nede sydpå langs kysten finder man de grønne blide bakker, frodige sletter med frugtplantager og de smukke krydderurte- og lavendelmarker.

Endelig er der den berømte kyststrækning med de mange strande, der varierer i udtryk fra det fineste sand over store runde sten (galettes) til de mest rå klipper. Jacques Cousteau og Côte d’Azur hører uløseligt sammen, og i middelhavet er der mange muligheder for at komme på opdagelse i den forunderlige og smukke verden under havoverfladen.

Mad & vin

Det provencalske køkken er domineret af en overflod af friske råvarer og Middelhavet som leverandør af alverdens lækkerier. Mange internationalt kendte retter stammer herfra. Bouillabaisse, Aioli, Ratatouille, Brandade de Morue, Salade Nicoise og ikke mindst Herbes de Provence er alle navne, der kan få de fleste til at slikke sig om munden i glædelig forventning. Salt og ris fra Camarguen, østers fra Middelhavet, olivenolie og et hav af oste, pølser og patéer er noget af det, feriegæster sætter stor pris på ved Provence.

Nord for Avignon starter Rhônedalens vindistrikter med den gamle romerske by Orange som centrum. Her finder man navnkundige distrikter som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras og Beaumes-de-Venise. Alle er det distrikter, der laver nogle af de kraftigste rødvine i Frankrig, og der laves også spændende hvidvine i både tørre og søde udgaver. Der findes verdensberømte kultproducenter med flasker til tusindvis af kroner, men så sandelig også en sand myriade af fantastiske vine til mere humane priser.

Provence er ubestridt Frankrigs rosé-distrikt. Her produceres langt størstedelen af landets roséer, og kvaliteten svinger fra det liflige og billige til noget af det ypperste og kostbare rosé, der findes i hele verden. De røde vine fra Bandol og Cassis ved kysten mellem Toulon og Marseille samt området mellem Avignon og Aix-en-Provence er vidt berømte for deres høje kvalitet og til tider meget rimelige priser. Her er noget for enhver feriegæst, uanset grad af nysgerrighed eller budget.

Endelig må man ikke glemme den franske nationalaperitif, Le Pastis, der stammer fra området omkring Marseille. De store mærker Pernod-Ricard og Pastis 51 dominerer, men flere små fabrikanter laver ganske interessante udgaver af den populære spiritus baseret på fennikel, anis og et hav af krydderurter. Nydes med et skvæt vand og en isterning på terrassen eller over et spil pétanque ved fortovscaféen fra kl. 17 og indtil man sætter sig til bords.

Der er mange muligheder for at tage på ferie på landet i Provence. Der findes vingårde, olivenproducenter eller andre landbrug, der tilbyder ophold for feriegæster. Der er flere udgaver af Route des Vins (Vinruter) i området, som viser vej til vindistrikterne og et hav af producenter, som byder på rundvisninger og smagsprøver. Mulighederne er mange.

 
 

Populært i Provence-Alpes-Côte d'Azur

Hotel Mas de l'Oulivie

Les Baux-de-Provence

Aquabella Hotel

Aix-en-Provence

Residence Le Rivage

Mandelieu - La Napoule

search map