Kundeservice

Praktiske oplysninger

Generelle praktiske oplysninger

Før afrejse

Før du forlader dit sikre hjem, bør du se lidt nærmere på din husstandsforsikring. Overvej, om det ikke ville være en klog foranstaltning at supplere den med en udvidet rejseforsikring. Din almindelige forsikring dækker nok mange uheld, men skulle nogen blive syge herhjemme, eller skulle du selv blive syg under ferien, vil kun de færreste standardforsikringer erstatte dit tab. Danmark er nu med i Schengen-samarbejdet, men det er alligevel en god idé at have sit pas med, og skal I igennem Schweiz, så er det obligatorisk. Passet er trods alt et godt internationalt anerkendt legitimationsbevis, som I kan komme ud for at blive afkrævet i flere situationer.

Sygdom

Den offentlige rejsesygesikring dækker pr. 1. januar 2008 kun udgifter til lægebehandling i EU. Det vil sige, at du i tilfælde af sygdom eller ulykke på rejsen selv vil skulle dække omkostningerne til en eventuel hjemtransport, hvis du af medicinske årsager ikke kan hjemrejse som planlagt. Vi anbefaler derfor at du inden rejsen påbegyndes tegner en rejseforsikring, så du er dækket ind i tilfælde af sygdom eller ulykke under rejsen. Undersøg dog først om din indboforsikring skulle dække din bagage og/eller hjemtransport ved sygdom eller ulykke.

Penge

Valuta

Siden den 1. januar 2002 har euroen været det standardiserede betalingsmiddel i alle de lande, I kommer igennem, med mindre I da skal over Schweiz.

Kreditkort

I kan normalt hæve penge mellem 08.00 og 24.00 i kontantautomater, som findes i næsten hver eneste by. Det bør dog ikke tages for givet, at hverken vore samarbejdspartnere, restauranter eller andre steder accepterer betaling med kreditkort. Sørg altid for at have mindst 100 euro for det tilfældes skyld, at du får behov for hurtig hjælp, medicin om natten eller lægebesøg. Vær også opmærksom på, at depositum de fleste steder skal erlægges i kontanter!

Trafik

Veje og trafik

Har I valgt en feriebolig ude på landet, skal I ikke blive overraskede, hvis det sidste stykke af vejen ikke er asfalteret og i en stand, vi i Skandinavien ville betragte som ufremkommelig for andre end firehjulstrækkere og bæltekøretøjer. Det er ikke noget, vi er vant til hjemmefra, men hvis franskmændene selv kan køre på dem, så kan vi også. Det kræver bare lidt lavere fart, lidt mere opmærksomhed og overbærenhed med støvet på bilen. Hvis I derimod bor tættere på landevejen, må I naturligvis forvente jer, at andre mennesker kører på den, hvilket giver noget støj. Vi anbefaler alle at tage et lokalkort over det område, I skal til, med og/eller en GPS, da vores kørselsvejledning ofte ikke er så udstrakt, som man nogle gange kan have brug for.

Parkering

Når man parkerer, skal man altid være meget opmærksom på, om der er planlagt marked samme dag eller dagen efter i området. Selv om man umiddelbart holder lovligt, så er der på markedsdage mange p-pladser og tilstødende veje, som man ikke må benytte. Bilen bliver som oftest bugseret væk og man får et hyr med at få fat i den igen samtidig med at det kan blive en kostelig affære. I de fleste større byer skal man betale for at parkere. Vi vil anbefale alle, der skal til storbyerne, at parkere uden for byen og tage offentlige transportmidler det sidste stykke ind. Trafikken i de store byerne kan nemlig ofte komme bag på os danskere, da den foregår i et væsentlig mere hektisk og uoverskueligt tempo end vi er vant til.

Sikkerhedsvest

I Frankrig er indført lov om obligatorisk sikkerhedsvest i bilen. FDM skriver bl.a. "Sikkerhedsvesten er i reflekterende materiale og skal benyttes i tilfælde af uheld udenfor bymæssig bebyggelse. Forlader I jeres bil f.eks. for at placere advarselstrekanten skal I bære sikkerhedsvest, som kan være gul med orange bånd eller omvendt (farven er dog ikke et krav)". Vesten kan købes hos FDM og på tankstationer for ca. 10 euro. Hvis I lejer bil vil der ligge en vest i den.

Alkoholtest

I Frankrig træder en ny lov i kraft pr. 01.07.2012. Loven kræver, at alle motordrevne køretøjer (dog undtagen scootere og knallerter) uanset hvor de er indregistreret udstyres med en alkoholtest (éthylotest). Det er meningen, at man skal kunne teste sig selv, inden man kører bil, hvis man er i tvivl om ens promille er for høj. I Frankrig skal promillen ligge under 0,5, hvis man skal køre bil. Alkoholtest kan købes på apoteker, tankstationer og i supermarkeder og koster kun omkring et par euro. Bliver man stoppet uden at have en alkoholtest i bilen, vil man få en bøde på 11 euro. Hvis I lejer bil, skal I kontrollere, at den er udstyret med en alkoholtest.

Udstyr der kan advare om radarkontrol

I Frankrig har man vedtaget en lov, der gør det ulovligt at bruge al form for udstyr, der advarer bilister om radarkontrol. Derfor er det også forbudt at bruge en GPS, der advarer bilisten herom. Der er regelmæssig radarkontrol i Frankrig. Nogle steder advares bilisterne om radarkontrollen ved skiltning, men de fleste steder er radarerne skjult. For at sikre at bilisterne overholder fartgrænserne konstant og ikke blot, når der er radarkontrol, har man indført denne lov, og bliver man stoppet med udstyr, der advarer om radarkontrol, risikerer man en bøde på op til 1500 euro.

Ankomst til ferieboligen

Tidlig ankomst

Det vil som en hovedregel ikke være muligt at checke ind før den ankomsttid, der er angivet på opholdsbeviset, da tidspunktet er fastsat ud fra, hvornår værelset/lejligheden/villaen forventes klargjort.

Sen ankomst

Normalt er det kun de helt store hoteller, der har døgnbemandet reception. Det giver dem mulighed for senere ankomster end det tidspunkt, som er angivet på opholdsbeviset, men kun, hvis de bliver orienteret i god tid. Er det ikke muligt at overholde det angivne ankomsttidspunkt, bedes I derfor orientere In-France, så vi kan undersøge muligheden for senere check-in. Finder I først ud af, at I bliver forsinkede, når I er undervejs, bedes I ringe direkte til hotellet. Hotellet har ret til at sælge værelset til anden side efter kl. 22, hvis I ikke dukker op, og reglerne kan være anderledes for mindre steder.

Normalt har mindre hoteller, feriecentre, lejligheder og villaer ikke døgnbemandet reception, men visse steder accepterer alligevel senere ankomst, og så skal ovenstående procedurer følges.

Det kan ikke garanteres at ankomst efter normal check-in tid kan lade sig gøre, og I bør derfor beregne god tid til at nå frem til jeres feriested, og tage forbehold for, at der ofte er lange bilkøer gennem Europa i sommersæsonen.

Rengøring

Rengøringsstandarden er anderledes i Frankrig, fordi man definerer den efter andre principper. Da man bruger sko på inden døre, så er gulvene ikke det vigtigste. Til gengæld får vindueskarmene, vinduer og møbler større opmærksomhed. Kommer I frem til en bolig, I finder beskidt, så henvend jer i receptionen eller til ejerne med det samme. Vi kan ikke fjerne skidtet, når I er kommet hjem, men det kan de lokale meget hurtigt! Dette gælder ligeledes, hvis der under opholdet opstår problemer i boligen. Giver disse henvendelser ikke det ønskede resultat, bedes I ringe til os.

Senge

Der er altid puder og tæpper til alle lejligheder, huse og hoteller, men egentlige dyner kan du ike være sikker på at finde, da de er et nyere fænomen i Frankrig. Sengene kan vi ikke udtale os om på forhånd, men en ting er sikker: Det er sandsynligvis ikke den samme slags seng, som I er vant til hjemmefra. I løbet af sæsonen modtager vi klager over, at sengene er for bløde, for hårde, for lave eller for høje... Sengen er et meget personligt møbel, og det er svært at finde noget, der stiller alle tilfreds. Som en konsekvens heraf accepterer vi ikke klager over sengenes beskaffenhed! Når det gælder sovesofaer og ekstra senge, gør vi desuden opmærksom på, at de ofte er af en lavere standard end de rigtige senge, men dette kan også variere fra bolig til bolig.

Er den helt gal?

Finder I alvorlige mangler ved ferieboligen, således at der ikke er overensstemmelse mellem den beskrivelse, I har bestilt ud fra, og den virkelighed, der møder jer, skal I så hurtigt som muligt tage kontakt til os på 7026 1310 eller på info@in-france.dk. Det hænder, at kunder får tildelt forkerte boliger, eller at omgivelserne har forandret sig, siden vi besigtigede ejendommen. I sådanne tilfælde nytter det ikke noget at gå og brænde inde med sine frustrationer og skælde ud, når man kommer hjem. Kontakt os straks! Det kunne jo være, at vi var i stand til at løse problemerne meget hurtigt.

Afrejse

Når I forlader jeres feriebolig, bør det ske inden det seneste tidspunkt, som er angivet på jeres opholdsbevis.
Husk på, at skiftedagen altid er travl for de lokale, og de skal tit løbe hurtigt for at gøre lejligheden i stand til de næste, der kommer senere på dagen. Har I været et mindre sted, og I har fundet det godt, vil det altid blive værdsat, om I giver udtryk for jeres tilfredshed. Mange af udlejerne sætter en ære i, at deres gæster har det godt, og bliver oprigtigt triste, hvis de ikke sætter pris på boligen, byen eller maden.

Diverse

Badning og strande

Vandet ved de franske kyster er i hovedreglen rent og klart. De fleste strande i Frankrig er betalingsstrande, hvor det er obligatorisk at leje liggestol og/eller parasol. Mange steder findes der også offentlige strande, men disse er ofte små, og til tider overfyldte.

Dyr

Hvert år kommer det tilsyenlandende som en stor overraskelse for mange, at der findes dyr i Frankrig. Derfor vil vi gerne understrege, at det er reglen, ikke undtagelsen, at holde hund, når man bor på landet i Frankrig. I skal heller ikke undre jer, hvis der er katte, og bor I i byen, så er det helt sikkert, at der findes en del katte. Lukker I ikke døre og vinduer, kan de frækkeste af dem finde på at gå inden døre. På samme vis er insekter heller ikke et ukendt fænomen i Frankrig, så det er klogt at forsyne sig godt med diverse forsvarsvåben mod især myg.

Sprogkundskaber

Franskemændene taler meget ofte ikke engelsk, tysk, rætoromansk eller andre fremmedsprog. Kun få steder, hvor man i årevis har modtaget udlændinge, har man oversat skilte, spisekort og lignende til engelsk eller tysk. Det kan derfor på det varmeste anbefales, at I låner eller køber en lille ordbog eller parlør.
I alle franske storbyer og mange af de mindre findes et informationskontor ved togstationen. Her kan I hente kort over byen, diverse oplysninger om udstillinger i byen etc. Normalt er der engelsktalende ansatte på disse kontorer.
Selv det største kendskab til det franske sprog kan dog ikke sikre mod sprogforbistring – det kan vi på kontoret tale med om - spørg én gang til, og tag det som en oplevelse.

Almindelig adfærd

Vi understreger, at samfundsadfærd i Frankrig er meget, meget anderledes end i Nordeuropa. Dette kunne være (og er) emnet for mange tykke bøger. Vi vil blot indskærpe, at man i Frankrig, som alle andre steder, kommer længst med det gode. Er I utilfredse med noget, bør I i første omgang forsøge jer med en rolig og afdæmpet henvendelse. I skal ikke lade jer forlede af forestillingen om de følelsesladede franskmænd og deres store armbevægelser til at råbe højt og slå i bordet fra starten af. Den slags kan I altid gå over til, hvis I ikke kommer nogen vegne med venlighed. Husk på Al Capones ord om, at man kommer længere med et venligt ord og en pistol end blot med et venligt ord, men lad være med at "trække pistolen" til venligheden er opbrugt.

Åbningstider

Bemærk, at butikkerne mange steder i Frankrig normalt holder en lukkepause midt på dagen, også lørdag som har samme åbningstider som andre hverdage. På mange sommerdestinationer ved kysten og i flere storbyer er søndagsåbent dog meget almideligt, ligesom middagspausen er helt ukendt i byer som fx Paris. Restauranterne og butikkerne har altid en ugentlig lukkedag, men der kan ingen regler gives for hvilken. Det bedste er at spørge, når I ankommer på stedet. De fleste restauranter har generelt åbent for frokost fra kl. 12.00 til senest kl. 15.00 og derefter for middag fra kl. 20.00 til kl. 24.00.

Drikkepenge

Der er ingen faste regler om drikkepenge i Frankrig, men det er selvfølgelig altid god kutyme at lægge et mindre beløb til tjeneren, såfremt man føler, at han/hun har fortjent det.

Kæledyr

Vi skandinaver anser vores kæledyr som værende en del af familien, og hvor vi til tider har dem sovende inden døre og sågar nogle gange i vores senge, så har de fleste franskmænd deres hunde udendørs næsten døgnet rundt. I Frankrig er det et lovkrav, at man samler efterladenskaber op efter sit dyr, og det er påkrævet, at alle hunde holdes i snor på alle offentlige steder. Overholdes dette ikke, risikerer man at få en bøde. Nogle steder er det påbudt, at hunde har mundkurv på som eksempelvis i toge og på færger. Har man flere end to kæledyr med i bilen, er det lovpligtigt, at de er fastspændt med snor eller er i hundebur. Når du planlægger din rejse til Frankrig og vil medbringe familiens kæledyr, skal man altid huske at medbringe et dyrepas, og lade dit kæledyr vaccineres for den obligatoriske rabiesvaccination senest 21 dage før indrejsen. Herudover skal alle dyr være øremærket eller have id-chip. Lad aldrig dit kæledyr være alene i bilen om sommeren på grund af fare for hedeslag. Medbring ikke dit kæledyr i butikker, på restauranter og strande. På nogle strande er kæledyr tilladte, men skal holdes i snor. Det er absolut ikke tilladt, at ens kæledyr bader i swimmingpoolen, ligger i møblerne på udlejningsboliger og går løs rundt på udlejningssteder.

Helligdage

Ethvert land har sine specielle helligdage, dette gælder også Frankrig. Mange tror, at et katolsk land har flere af dem end vi i det sekulære Skandinavien, men sådan er det ikke. I Frankrig er Skærtorsdag, Langfredag og juleaftens dag for eksempel ganske almindelige arbejdsdage, men til gengæld holder de så fri den 15. august (Mariæ Himmelfart), den 14. juli (Bastilledagen) og så videre. Der findes desuden lokale helligdage, hvor man fejrer byens skytshelgen. Endelig skal det nævnes, at søndag er helligdag i Frankrig, hvorfor alle butikker uden for storbyerne generelt har lukket.

Transport

Hvis du tager med tog i Frankrig, skal du huske at stemple billetterne ved perronen, inden du tager toget. Det er nemlig dyrt at rejse med ikke-stemplet togbillet, og kontrollører findes i stort set alle tog.

Overfald og anden kriminalitet

Naturligvis skal man hverken i Frankrig eller i København gå med sin velspækkede pung i baglommen, stille sin rigdom for meget til skue i ydmyge kvarterer eller forlade kufferter og tasker midt på gaden. Lommetyverier er desværre kendt i mange storbyer, og I bør være opmærksomme på det. Alarmnummer er 112 som i hele Europa, men personalet er fransktalende.

Tøm bilen, før tyven gør det

Som det gør sig gældende alle steder, bør man heller ikke i Frankrig friste svage sjæle og efterlade værdier i bilen, så husk at tage værdigenstande med jer, når I forlader jeres bil.

Børn i Frankrig

Generelt kan man få samme babyudstyr i Frankrig som herhjemme – udvalget af sutteflasker, sutter, babymad etc. er størst på diverse apoteker, men også i supermarkedet finder man de mest nødvendige ting som bleer og vådservietter. Man bruger ikke engangsklude som herhjemme, men vådservietter, der som regel er parfumerede. I supermarkederne finder man ofte et stort udvalg af babymad på glas – dog er udvalget af de økologiske produkter ikke så stort som vi er vant til og meget af det er tilsat sukker.
Vi er vant til at lade den lille sove i sin barnevogn udenfor butikker og restauranter, men dette er absolut ikke velanset i Frankrig, og især ikke når det er koldt i vejret. Amning er tilladt på offentlige steder, dog bør det gøres mere diskret, end vi er vant til. I Frankrig tager man børn med overalt og det er ikke et sjældent syn, at en familie går ud og spiser meget sent om aftenen med de små. Bemærk i øvrigt, at man ikke skal forvente at finde høj stol/børnestol, hverken i ferieboligen eller på restauranter. Enkelte steder forefindes en sådan, men det er snarere undtagelsen end reglen.

Lejligheder og selvstændige huse

Ferieboligens indretning og udstyr

Lejlighedens kvalitet hænger naturligvis sammen med pris, jævnfør de karakterer, vi giver lejlighederne i form af sole. Lejlighederne er i almindelighed rene, men der findes normalt ikke noget i køkkenskabene udover køkkenting: Salt, peber, sukker, toiletpapir etc. bør medbringes eller købes ved ankomsten, hvis I ikke tager det med hjemmefra. Der er som oftest ikke opvaskemiddel eller opvaskebørste i lejlighederne, men køkkensvampe. Medbring (eller køb ved ankomsten) også selv viskestykker og klude, hvis I vil være sikre på at have sådanne til rådighed under jeres ophold. Køkkenet består normalt af to eller fire kogeplader (oftest gas), køleskab og køkkengrej og bestik til de personer, der kan bo i lejligheden. Vær opmærksom på køleskabet ofte skal tændes ved ankomsten, og at der meget sjældent vil være ovn i lejlighederne. Der er stor forskel på det køkkenudstyr, som man bruger i Frankrig, og det man bruger i Nordeuropa. Køkkenerne er næsten altid meget spartansk udstyrede! I bør derfor ikke forvente, at der er ovn, elkedel, dansk kaffemaskine eller lignende udstyr. Et godt tip, hvis I vil lave lidt mere krævende retter, er at tage en god kniv med: En sådan forefindes så at sige aldrig i køkkenet. Der vil også sjældent være rigtige vinglas i lejlighederne. I Frankrig har man i det hele taget lidt svært ved at finde ''rytmen'' og vænne sig til, at vin ikke udelukkende skal ses som en del af kosten, men mere som et udsøgt nydelsesmiddel. Derfor er det typisk at man anvender et hverdagsglas - vandglas - til vinen i Frankrig og ikke såkaldte vinglas. Der findes normalt ikke støvsuger i ferieboligerne. Man bruger i stedet for kost og klude for at gøre gulvene rene.

Hvis der ved ankomst til boligen ikke forefindes det rette antal bestik, glas stole m.m., bedes I med det samme henvende jer, der hvor I har fået nøglerne udleveret, så udlejeren kan udbedre manglen.

På trods af alle romantiske forestillinger, så er franske lejligheder, hoteller og huse normalt ikke hyggelige! I franske hjem er der for eksempel i reglen ikke væglamper. Der er heller ikke sofalamper og lignende, men udelukkende en lampe midt i loftet i hvert rum. Dette gælder naturligvis som oftest ikke de mere luksuriøse steder. Man vil tit også finde det svært at opdrive stearinlys, da det er almindelig overbevisning, at disse bringer uheld, og derfor bruges de normalt ikke på restauranter eller i lejligheder. Franskmændene bor generelt i mørkere lejligheder, bl.a. fordi man således lettere kan holde temperaturen nede om sommeren og oppe om vinteren. Franske huse og lejligheder er nemlig som oftest langt fra så godt isolerede som vore, hvorfor man også skal være indstillet på at der som regel er mere lydt i lejlighederne. Aircondition er også en sjælden luksus. Hvor det for os er en indiskutabel værdi, at vort hjem er lyst, fordi vi opholder os så lang tid i det, så ønsker italieneren primært, at det er komfortabelt: Livet leves jo alligevel på gaden, på baren og på restauranten!

Sengetøj

Undersøg inden afrejse, at du har pakket sengetøj, håndklæder og viskestykker, hvis disse ikke er inkluderet i prisen eller i de tjenester der ydes på stedet. Bemærk, at sengetøj og håndklæder - hvor de kan lejes - bør bestilles mindst en uge, inden ankomst. Hvis I bliver over en uge, vil der som regel være skift af linned om lørdagen, men det bliver ikke gjort for jer: Det skal næsten altid afhentes i receptionen.

Affald

I Frankrig sorterer man generelt affaldet i papir/pap, plast, glas/dåser og andet. Man skal derfor være opmærksom på at få delt ens eget affald op, inden det smides i de forskellige affaldsbeholdere. På offentlige steder finder man ofte skraldespande inddelt til de forskellige formål.

Landlivet

At være på landet

Hvis man vælger at bo på en gård, hvor ejerne stadig bor og har deres aktivitet på gården, skal man tænke på de gener, landbrugsproduktion kan medføre. Bor man på landet, har man som oftest hund, og sådan en gør fra tid til anden. Der kan også være husdyr, der selv lugter, og som tiltrækker fluer, skønt de i reglen holdes langt fra udlejningsboligerne. En lille ting til: Hvis man vælger et sted på landet, kan man tit være ude for, at den sidste del af vejen til huset er dårlig og ikke asfalteret. Dette kræver, at man sætter hastigheden lidt ned og ikke tager sportsvognen med lav frihøjde med. Man skal i øvrigt være opmærksom på, at der også i Frankrig er mørkt på landet om natten. De små veje, der fører til gårdene er sjældent oplyste, så vi tilråder forsigtig kørsel. Undgå at fortabe jer i mørket ved at ankomme til gården i den på opholdsbeviset anførte check-in tid.

Til og fra?

Da de fleste gårde som bekendt ligger ude på landet, vil der kun i sjældne tilfælde være mulighed for at komme hertil med offentlig transport. Under opholdet vil der være behov for at gøre indkøb og vil man se på egnens natur og små byer, er bil en nødvendighed. Vi anbefaler derfor altid vores kunder at have en bil til rådighed, hvis man skal holde ferie på en gård.

Respekt

Mange af de gårde, der udlejer lejligheder, er resultatet af mange års hårdt arbejde. Ofte er gården gået gennem et utal af generationer og derfor er mange ejere stolte af deres sted. Man bør derfor have in mente, at man er indlogeret ”privat” og derfor behandle lejligheden og omgivelserne med respekt.

Hoteller

Parkering

De fleste hoteller uden for større byer har ofte en parkeringsplads, som gæsterne kan benytte sig frit af. Derimod har hoteller inde i byer enten en parkeringsplads, som man kan anvende mod betaling eller slet ingen. Hvis dette er tilfældet, har de som oftest en aftale med nærmeste parkeringshus/private garage om, at hotellets gæster kan parkere der mod betaling. Man kan derfor forvente at skulle betale for parkering i forbindelse med et hotelophold.

Mad/drikke på hotelværelser

Når man bor på hotel forventes det, at man indtager sine måltider uden for værelset. Det er selvfølgelig tilladt at medbringe kage, sandwich og drikkevarer på værelset, men det er ikke tilladt selv at tilberede mad på værelset. Heldigvis byder Frankrig jo på uendeligt mange kulinariske fristelser, så dette burde ikke være et problem.

Allergi

Som udgangspunkt er alle hotelværelser røgfrie med mindre andet er anført. Allergikere bør dog være opmærksomme på, at vi ikke kan garantere, at der aldrig har været røget på værelset. Det samme gør sig gældende ved kæledyr. Selvom kæledyr ikke er tilladt et givent sted, kan vi ikke garantere, at der aldrig har været dyr på værelset.

Pas på miljøet

Ved hotelophold kan man som regel få skiftet håndklæder dagligt. Lader man sit håndklæde ligge på gulvet efter brug, er det et tegn til rengøringspersonalet om, at det ønskes skiftet. Har man miljøet en smule kært, kan man bruge håndklædet mere end en gang og hænge det til tørre på badeværelset. I dette tilfælde vil rengøringspersonalet ikke skifte det. Mange hoteller er blevet bevidste om den store belastning, det er for miljøet at vaske store mængder linned og håndklæder, og opfordrer selv til at man passer på miljøet ved at genbruge håndklæderne.

Morgenmad

Som skandinav er man vant til et solidt morgenmåltid – det skal man ikke regne med at få, når man bor på hotel i Frankrig. Mange steder serveres der blot kaffe/te/chokolade, baguette med smør og syltetøj samt croissant, som er et normalt morgenmåltid for franskmænd. Nogle steder er morgenmaden dog rigere med ost, pålæg, æg osv. En tommelfingerregel er dog: forvent dig ikke noget særligt af morgenmaden!

Villaer

At bo i en selvstændig villa

Selvom man har lejet en selvstændig villa og dermed ”har den for sig selv”, bør man være opmærksom på, at der kan være naboer, man skal tage hensyn til. Larm til langt ud på natten og i ”siesta’en” kan genere andre gæster/faste beboere. Med andre ord: tænk på din nabo! Man må også forvente, at ejeren af villaen dukker op flere gange om ugen for at vedligeholde ejendommen (vande blomster, rengøre pool mm).

Storbyer

Transport til/fra lufthavn

Der er flere muligheder for at komme til og fra lufthavne. Hvad enten man tager en shuttle-bus, tog, eller taxi skal man altid påregne god tid til turen, da der ofte kan være meget trafik på de store veje samt inde i byerne. Med mindre du har forudbestilt en privat transfer og dermed kender prisen for køreturen, er det altid en god idé at forhøre sig om prisen, inden man begiver sig på vej.

Rabatkort

I de fleste store byer i Frankrig er der penge at spare ved at købe rabatkort (10-turskort, dags- eller ugekort) til den offentlige transport (bus, metro og sporvogne) og seværdigheder. Forhør jer om mulighederne på det lokale turistkontor.

Prisniveauer ved større seværdigheder

Vær opmærksom på, at prisniveauet på barer og restauranter ved større seværdigheder og på kendte pladser ofte er skruet absurd højt op. Det kan godt betale sig at lede efter beværtninger i mindre besøgte gader og stræder, hvor priserne er mere fornuftige.

Turistinformationer

Det er en rigtig god idé at aflægge det lokale turistkontor et besøg. Her vil de være opdaterede med, hvad der sker i byen og området og kan give jer gode tips til udflugtsmål samt andre praktiske oplysninger.

Trafik

Vær forberedt på, at trafikken i franske storbyer ofte er meget hektisk set med nordiske øjne. Stol ikke blindt på de grønne lys, kig hellere engang for meget end for lidt, da flere franske bilister ikke altid respekterer de internationale trafikregler.

Skiferie

Afhentning af liftkort

Liftkort købes på det lokale liftkortkontor i byen. Det ligger som regel ved hovedliften i centrum. På nogle af de destinationer, hvor vi tilbyder lejligheder, kan liftkort købes samme sted som nøglen udleveres.

Leje af ski og støvler

Der er flere forskellige muligheder for leje af ski og støvler. Generelt kan man vælge mellem tre typer af ski og støvler: nybegynder, øvede og eksperter. Her er der som regel også mulighed for at leje, hjelme, kælke etc. Det er en god idé at tjekke om jeres forsikring dækker tyveri af lejeski, da det desværre til tider sker, at ens lejeski forsvinder. Vi kan anbefale, at man ”parrer” sine ski med en andens (altså sætter to forskellige ski sammen), når de efterlades uden opsyn ved eksempelvis restauranter etc.

Trafik

Det er en rigtig god idé at planlægge kørslen til ski-destination godt, inden man drager af sted. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at nogle bjergpas kan være lukkede grundet snefald. Dette kan også gælde de forskellige tunneller nede i bjergene, der kan være lukkede den ene eller anden vej. Hvis vejrudsigten byder på snefald, kan det varmt anbefales at køre lidt tid før beregnet, da trafikken ofte kan gå helt i stå. Husk altid af have skiftet til vinterdæk og medbringe snekæder. Uden disse kan det i nogle tilfælde være decideret umuligt at komme op ad bjerget.

Transfer fra lufthavne

Desværre er mulighederne for transfer fra diverse lufthavne til de forskellige ski-destinationer ikke særlig store. De kører generelt på faste dage og med et stort tidsinterval. I skal derfor være meget heldig, hvis en transfer-bus passer med jeres flytider. Undersøg dette inden jeres afrejse, så I ikke ender med at skulle spilde flere timer på at vente, eller for den sags skyld slet ikke komme frem på den ellers beregnede ankomstdag.

Ankomst

På ankomst og afrejsedagene er der ofte kaos i byen, da mange af de nye gæster ankommer tidligt og de, som skal af sted ofte bliver lidt længere, for at få mest muligt ud af skiløbet. Dette resulterer i megen trafik og mere eller mindre dobbelt antal skiløbere på pisterne. For at undgå for megen trafik, anbefaler vi at I kører tidligt hjemad.

Feriecentre

Om feriecentre

Har I valgt at tilbringe jeres ferie på et fransk feriecenter (typisk ved kysten) med restaurant, svømmebassin og diverse tilbud, så skal I forvente jer, at der er høj musik indtil omkring midnat, og at underholdningen (for børn og voksne) er på fransk. Når franskmændene tager på den slags centre, har de en forventning om underholdning i alle døgnets vågne timer, og det får de. Til gengæld skal I regne med, at kravet om stilhed i siestaen (som oftest fra 13.00 til 16.00) bliver håndhævet meget kontant, og at svømmebassinerne derfor har lukket på dette tidspunkt.

Faciliteter på stedet

Svømmebassin

Generelt er brug af badehætte obligatorisk i svømmebassiner. De fleste steder har bassinet faste åbningstider: I skal ikke regne med at kunne benytte svømmebassinet efter klokken 19.00-20.00, og midt på dagen i siestaen lukkes bassinet også mange steder, da larmen herfra skønnes at kunne genere andre gæsters middagslur. Desuden er åbning af udendørsbassiner uløseligt forbundet med vejrsituationen, og et koldt forår kan betyde, at de først åbnes uger senere end normalt. Alle svømmebassinerne er dog normalt åbne i mellem- og højsæson, dvs. fra starten af juni til midt i september. En del steder tæt ved kysten har man valgt at have havvand i svømmebassinet.

Wi-Fi

Vi gør opmærksom på, at tilstedeværelsen af Wi-Fi ikke nødvendigvis betyder, at du kan komme på internettet overalt. Ofte vil det kun fungere nær receptionen og i de øvrige fælleslokaler (og ikke sjældent også i haven), mens der tit kan være problemer med adgangen på værelserne/i lejlighederne. Dette skyldes som regel kombinationen af et svagt signal og mange tykke mure.